Skip to main content

Preguntes i respostes sobre el nou coronavirus

  • Actualitzat: 26.01.2020 Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública

Què és un coronavirus?

Els coronavirus són una amplia família de virus que normalment afecten només als animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre dels animals a les persones.
Produeixen quadres clínics que van des de el refredat comú fins a les malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar el síndrome respiratori agut greu.

S’ha detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.

Els animals transmeten el nou coronavirus a l’ésser humà?

La font d’infecció està sota investigació. Existeix la possibilitat de què la font inicial pugui ser algun animal, ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals.

Alguns coronavirus són virus zoonòtics, el que significa que es poden transmetre dels animals a l’ésser humà.

Quins són els símptomes ?

Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire.
En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i inclús la mort. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

De quina forma es pot adquirir la infecció?

La forma d’adquirir la infecció no es coneix de forma precisa. Sembla ser que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta.
Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el nas, ulls o boca.

La infecció és molt contagiosa?

Perquè es produeixi la infecció, es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalta.Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans d’un metre.

Existeix un tractament ?

No existeix un tractament específic pel nou coronavirus.
Si existeixen molts tractaments per controlar els seus símptomes per la qual cosa, l’assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Què puc fer per protegir-me?

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze al tossir o esternudar i rentar-se les mans.No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Davant de qualsevol dubte demana informació al Centre Mèdic Esplugues

HORARIO

Lunes – Viernes de 8:00 – 20:30

Teléfono 93 470 53 10

CITA ONLINE

Cuidamos de tu salud

Desde hace más de 15 años, cerca de tí y de tu familia, un sólido equipo de profesionales a tu disposición

Php Ninja